Amint lehetséges közzétesszük a címet.

16.11.2019, 14:10 - 14:50
Stefen Koubi

Az elmúlt tizenöt évben a részleges ragasztott fogpótlások képviselik a leginkább esztétikus, biolo­gikus és biomechanikus megoldást, amikor a foghibák helyreállítása és a természet leutánzása a cél. A rendelkezésre álló anyagok, technológiák és koncepciók mindannyiunk számára felkí­nálják a megoldást, hogy a lehető legjobb fogászati ellátást nyújtsuk pácienseinknek. A fogászati gyártók lenyűgöző termékeivel találkozhatunk, amelyeknek pontos módszertanhoz kell illeszkedniük, hogy valóban megoldást kínáljanak a fogorvos számára, és megkönnyítsék mindennapi munkáját. A lítium-diszilikát alapú bondozott kerámia szabvánnyá vált az elmúlt 15 évben, legyen szó akár kozmetikai, akár funkcionális helyreállításról. A bemutató célja, hogy egyszerű munkamódszerre és gondolkodásmódra tegyen javaslatot, ami az alábbi 3 kulcsszóval jellemezhető: egyszerű, tanítható és megismételhető.

A ragasztott héjak sokoldalúan használhatók kozmetikai problémák és kopott fogak kezelésére. Mindkét területen ugyanazt a filozófiát (minimálisan invazív megközelítés), ugyanazokat a ragasztott anyagokat (CAD/CAM anyag, présanyag), ugyanazt a koncepciót (vizualizálás, validálás, navigálás mock-up segítségével), és ugyanazt a klinikai eljárást (preparáció tervezés, temporarizáció, cemen­tálás) alkalmazzuk. Az esztétikai fogászat egyszerűsödik, digitálissá és mindenki számára elérhetővé válik.

Az utóbbi két évtizedben megnőtt a fogkopás miatti kezelések száma. Az érintett kezelések a legtöbb betegnél azonban nem voltak kielégítőek, és bizonyos esetekben nem is érték el a kitűzött célt. Új megközelítések jöttek létre, amelyekkel minimálisan invazív módon állítható helyre a teljes fogív. Ezek az új koncepciók forradalmi változást idéznek elő a fogászatban, alkalmazásuk pedig az optimális eredmény elérése érdekében adaptált technikát és képzést igényel.

Jelen foglalkozás célja, hogy pontos és megismételhető módszert ajánljon, ami egyszerűsíti a kopott fogazat kezelését. Wax-up és mock-up készítésére többnyire az esztétikai végeredmény megtervezése miatt kerül sor, ill. később is segítségünkre van (preparálás mock-up segítségével vagy wax-up az anterior fogak előkészítéséhez). A technika posterior rágófelszíneken is alkalmazható.   Ez nemcsak az okklúzió pontos, új függőleges dimenzióját fogja biztosítani, de lehetőséget nyújt arra, hogy a fogorvos útmutatóként használja az okklúziós preparáció és a bukkális preparáció pontos ellenőrzéséhez.

Fentiek szemléltetése céljából irányított implantológiát mutatunk be.

Kulcsszavak: kopott fogak, minimálisan invazív, table top, digitális tervezés.